Waarom dragen mensen eigenlijk korsetten? Dat is toch alleen maar slecht voor je?

Korsetten zijn hier, en ze gaan nergens heen. Eigenlijk is het een beetje gek om dat te zeggen momdat korsetten inmiddels natuurlijk al honderden jaren ‘hier’ zijn. Deze keer zijn ze echter terug en heeft de sexy corset geen plannen om binnenkort de aftocht te blazen. Natuurlijk waren ze in de bovenklasse van het elite in het Victoriaanse tijdperk alomtegenwoordig, nu is het echter geen martelwerktuig meer dat door mannen wordt gebruikt hun vrouwen in hun ideale pasvorm te gieten. Het groote vershil tussen nu en toen is waar het vroeger vooral een teken was van de machtverhouding tussen man en vrouw in voordeel van de man, is het nu een teken van sterke, onafhankelijke vrouwelijkheid. De vroegere optiek waarin korsetten een onderdrukkende manier zijn om vrouwen zichzelf sexy te laten maken ten kosten van hun lichaam is definitief voorbij. Ten eerste zouden dat al echt niet meer pikken, en verder is het gewoon ook echt niet meer zo. Vrouwen die een corset of een bustier dragen voelen zich waarschijnlijk eerder sterk, onafhankelijk en sexy dan onderdrukt en in elkaar gedrukt. Als je zelf een korset draagt zul je ondervinden dat ook de reactie van de mannen altijd enorm goed is, maar dat is al sinds koninging Victoria onveranderd gebleven, dus dat is weinig nieuws. Er zijn tegenwoordig zelf mannen die het fijn vinden om een corset te dragen, en daar hebben ze meer dan genoeg redenen voor. Het is misschien een hyperbool om te zeggen dat er evenveel redenen zijn om een korset te kopen als dat er mensen zijn om ze te dragen, maar de functionaliteit en gebruikswijzen van korsetten is enorm ontwikkeld en veranderd. Er zijn allerlei factoren die mensen ertoe kunnen zetten een korset te willen dragen. Er zijn maar weinig mensen die een korset dragen voor een enkele reden. Meestal dragen mensen een waist trainer corset af en toe om hun taille een beetje bij te werken, af en toe dragen ze er een om er gewoon knallend sexy uit te zien, en af en toe om hun rug een beetje te ondersteunen. Daarbij is het een geweldig kledingstuk om te combineren met de rest van je kledingkast. Waardoor het ook gewoon een lachen kledinstuk is om te hebben. Je kan er mee spelen, passen, combineren en ga zo maar door.

Korsetten zijn ten eerste en altijd gewelig basic kleding, en worden vaak nog steeds zo gebruikt. Ondanks de pracht en praal van de kledingstukken zijn ze gewldig inzetbaar als alternatief voor je beha, als lichaamsvormings hulpmiddel, als aanknoping voor je stockings en ga zo maar door. Gelukkig is het voor vrouwen al lang niet meer verplicht on rokken of jurken te dragen, hen die vaak jurken dragen (en dan hebben we het speciaal over de meer klassieke jurken), zullen weten dat een korset echt wonderen doet voor je postuur en figuur. Aan de andere kant zullen korsetten en lage jeans nooit elkaars beste vrienden worden. Maargoed, het is een beetje much om te verwachten dat dit geweldige kledingstuk bij alles in je kledingkast past. Redenen voor mannen om een corset te dragen zijn om hun postuur een zetje in de juiste richting te zetten of om te helpen met medische problemen als rugklachten.

In haar ontwerp is het corset een fundering, een basis. Een basis die niet alleen het lichaam ondersteund maar ook ondersteuning biedt aan kleding, en helpt deze klelding op de juiste plek te houden. Qua lichaam is het een geweldige manier om je rug te ondersteunen. Als je een aandoening hebt als scoliose kan het helpen je rug recht te houden. Als je de hele dag op kantoor zit over je computer heen gebogen is het de perfecte manier om je postuur correct te houden. Simpelweg omdat je met een corset van goede kwaliteit je rug niet gebogen kunt houden op een ongezonde manier. De versteviging in de rug zorgt ervoor dat je wel rechtop moet blijven zitten. Hoe effectief je korset is al brace verschilt van korset tot korset. Van materialen die gebruikt zijn bij het vervaardigen tot de kwaliteit van het werk bij het in elkaar zetten van het kledingstuk, alles heeft effect op de uiteindelijke kwaliteit en bruikbaarheid van je corset als ondersteuning. Een goed gemaakt corset is echter vaak steviger, onopvallender, comfortabeler en beter voor je rug dan rug braces of postuur riemen. Verwissel echter nooit je korset voor een medisch verkregen apparatuur, zonder het met je dokter te overleggen. Als je dit goed doet zijn er zelfs voorbeelden van zorgverzekeringen die de kosten dekken van je korset. Dan moet je er natuurlijk wel een aanbevolen krijgen van je dokter, anders gaat dit een teleurstelling worden voor je; koop je een duur korset dat je je eigenlijk niet kunt veroorleven hoor je later dat de zorgverzekering het toch niet gaat vergoeden. Goed opletten dus! Vrouwen met grote borsten vinden een corset vaak comfortabeler dan een beha. De functie van een beha is de borsten te ondersteunen en het gewicht meer naar achteren te verplaatsten. Dat is prima voor meeste vrouwen, maar sommige vrouwen hebben nou eenmaal grotere borsten dan de meeste vrouwen. Voor deze vrouwen is het rusten van het gewicht van hun borsten op de ruggengraat eerder een straf dan verlichting van een last. Een korset distrubeert het gewicht evenredig over de heupen, die er voor gemaakt zijn een stuk meer gewicht te dragen dan de rug. Ook zijn er mensen die last hebben van hypermobiliteit (wanneer de kommen van je gewricht te klein zijn, waardoor je vaak je gewrichten ontwricht) die een corset dragen als iets van een exoskelet om ervoor te zorgen dat alles een beetje op de juiste plek blijft zitten. Hoe belangrijker de ondersteuning is voor je lichaam, hoe beter je op moet letten wat je koopt. De regel is als het echt belangrijk is voor je gezondheid moet je een duurdere, handgemaakte, op maat gemaakt korset kopen. Dat is duur maar wel echt nodig voor medische toepassingen. Stel je voor dat je scoliose hebt en het dragen van een korset een kans geeft dat je rug weer iets rechter komt te staan. Dat kan alleen als je kleding draagt die op maat voor jou gemaakt is. Als je iets goedkoopts koopt en hoopt dat het juist past is er een kans dat je meer schade doet dan goed maakt.

Waist trainer corsetten worden vaak gebruikt omdat taille training ook een veel voorkomende reden is dat vrouwen een korset willen gaan dragen. Voor sommige is het een manier om hun lichaam terug in vroegere staten te helpen. Voordat je bevallen was zag alles er toch wat netter uit. Dat komt omdat door de zwangerschap de maag en ribben naar buiten worden geduwd ofwel ze ‘openen’ om meer ruimte te geven aan dat wonderbaarlijke kleintje dat aan het groeien is. Dat neemt niet weg dat het fijn is de mogelijkheid te hebben alles weer een beetje netjes terug te laten groeien, maar zonder begeleiding gebeurt dat niet van natuurlijk dat felbegeerde . Een korset is daar een geweldig hulpmiddel in. Ook zonder zwangerschap zijn er genoeg vrouwen die niet worden geboren met het felbegeerde zandloper figuur. En zelfs als je wel een zandloper figuur hebt is het te bedenken dat je niet tevreden bent met het contrast tussen je borsten en je taille, en dat wilt vergroten. Dit zijn bijna allemaal esthetische overwegingen. En toch zijn er ook vrouwen die het gebruiken als een persoonlijke physieke uitdaging, en kan het helpen met gewicht verlies door een soort heerschappij over het lichaam voor mensen te demonstreren. Het is beter te beschrijven als een marathon dan als sprint. Als je te snel je taille wilt verkleinen is de kans groot dat je iets gaat beschadigen. Dat is waarom vrouwen vroeger flauwvielen en permanente schade opliepen aan hun ribben en interne organen. Er was geen gedult. Als je een marathon wilt rennen ga je niet op je snelts rennen, je moet gedult hebben. Dit geldt ook voor taille training. Heb gedult en uiteindelijk zullen de resultaten geweldig zijn, en niets van beschadiging achterlaten!

Een onverwacht gebruik van korsetten dat pas de afgelopen decennia beter wordt onderzocht en aangeraden is het helende effect van korsetten op depressie en onrustigheid. Zoals we vorige week in onze blog hebben besproken in korsetten voor mensen met claustrofobie, Lucy’s korsetterie heeft een geweldige pagina over de fysieke en mentale voordelen van het dragen van een korset. In het kort zit het zo: de fysieke druk die een korset uitoefent op je lichaam werken op een grondende en kalmerende manier tegen een aantal metale problemen als depressie, onrust en slapeloosheid. Wetenschappers hebben hier lang versteld van gestaan tot ze bedachten dat de druk die wordt uitgeoefent door het korset heel erg vergelijkbaar is met de druk van een dikke knuffel. Vandaar dat het corset nu ook wel bekend staat als de altijd knuffel. Het is in allerlei onderzoeken op allerlei manieren bewezen dat knuffels goed zijn voor onze emotionele toestand. Daarbij wordt ook gedacht dat de structuur en het gewicht van een korset doen denken aan bescherming als een soort pantser dat bescherming kan bieden waardoor het ook een gevoel van veiligheid kan bieden. Ook het aandachtig dichtknopen van de veters in een korset wordt aangehaald als mindfulness oefeningen en manier om structuur een positiviteit in je leven te voelen.

En dan zijn er nog natuurlijk, als laatste maar zeker niet als minsten, mensen die een korset vooral hebben om deze in de slaapkamer te dragen. Opdezelfde manier die we hiervoor al heben gediscuseerd. Een korset kan je een gevoel van veiligheid geven, en een gevoel van genegendheid maar deze dingen kunnen ook los gezien worden, en gecombineerd worden met de sex appeal van het kledingstuk. Wanneer jij je veilig, geliefd en hot-damn sexy voelt is dit een gouden combinatie voor een spannende avond. Het ligt een beetje aan je partner, in hoeverre deze avontuurlijk is, of niet, of deze ervan houdt om zich overwelmt te voelen door hoe sterk en krachtig zijn meisje eruit ziet. Maar voor meeste vrouwen werkt het wonders voor hun sexuele uitstraling. Je kan het nog een stap verder nemen en je ziet het gebruik van korsetten vaak voorkomen in de fetish communities. Het non stop dragen van een korset is een levensstijl. Een teken van toewijding. Leren korsetten worden gedragen door domintoraren of subjecten. Vaak zijn fetish korsetten zo gemaakt dat ze ergens aan vast gemaakt kunnen worden of kunnen worden voorzien van een riem of touwen. En ook hier is het waar dat comfoort en veiligheid makkelijker te garanderen zijn bij korsetten van hogere kwaliteit. Meeste doorsnee korsetten zijn ook zeker niet gemaakt om full time gedragen te worden. Het op deze manier dragen van een korset is vaak een cultureel statement. Een manier om aan te geven met wat voor subcultuur jij je identificeerd. Denk hierbij aan gothics, punks, steamkpunk en ga zo maar door. Dit zijn natuurlijk trends die komen en gaan maar nooit helemaal uitsterven en soms heropbloeien in bepaalde perioden.

Zelfs hen die een korset niet zien als een dagelijkse optie, het is waarschijnlijk nog steeds fijn om er een te hebben voor die aantal speciale aangelegendheden als trouwerijen, galas, of thema feestjes. En als je een beetje aangemoedigd wordt door je partner is er altijd een plek en een tijd waarvoor je je corset uit de kast kunt trekken. Als je begrijpt wat we bedoelen. Nou zijn er ook nog mensen die het gewoonweg een prachtig kledingstuk vinden, en zich er heel erg fijn in voelen. Wat in principe al genoeg reden is om kleding te dragen. Wie had kunnen weten dat je zoveel toepassing kon vinden voor dat prachtige corset van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *